Hoewel weldra het nieuwe schooljaar aanvangt, kampt NMBS nog steeds met personeelstekorten en ingeperkte dienstverlening. Heel wat treinen blijven geschrapt. Ook treinreizigers van en naar Antwerpen zullen hierdoor zware hinder ondervinden. cd&v-Kamerlid en verkeersspecialist Jef Van den Bergh betreurt dat er niets vroeger ingegrepen is om dit probleem te voorkomen.

De personeelstekorten hebben een grote impact op het treinverkeer van en naar Antwerpen. Eén van de twee S32-treinen tussen Essen en Antwerpen blijft afgeschaft, net als één IC-trein tussen Antwerpen en Brussel elk uur en een aantal P-treinen (piekuurtreinen) tussen Herentals en Antwerpen, en tussen Herentals en Lier. Ook de vorig jaar aangekondigde halfuurregeling tussen Noorderkempen en Antwerpen lijkt nog een verre droom. Wel positief: de geschrapte S32-reeks zal wel tweemaal ’s morgens en tweemaal ’s avonds rijden, in functie van de scholen langs lijn 12 (tussen Antwerpen en Essen).

Jef Van den Bergh (cd&v): “De beperkte dienstverlening heeft diverse redenen. Er is ten eerste te weinig (rijdend) personeel. Vooral het tekort aan treinbegeleiders is nijpend. Het probleem stelt zich hoofdzakelijk in het district Noord-Oost, en specifieker in de depots van Antwerpen en Leuven. De problematiek sleept ondertussen al meer dan een half jaar aan. In maart kondigde de NMBS extra inspanningen aan op het vlak van rekrutering en opleiding, maar de inspanningen hebben tot op heden onvoldoende resultaat opgeleverd.”

Ondanks eerdere alarmkreten en aankondigingen van extra inspanningen om voldoende personeel te voorzien, blijft een oplossing uit. NMBS gaat nu bijkomende initiatieven nemen. Zo zal het spoorbedrijf de inspanningen opdrijven om nieuwe treinbegeleiders en ander personeel aan te werven. In 2022 zullen ongeveer 1.300 nieuwe medewerkers worden gerekruteerd. Daarbij wordt gedacht aan een soort ‘treinbegeleider-light’ of ‘assistent-treinbegeleider’, die sneller en zonder lange opleiding ingezet kunnen worden. Treinbegeleiders die op pensioen zijn gegaan, worden gevraagd om eventueel nog (vrijwillig) een beperkte dienst te vervullen. Ook bekijkt NMBS of de aanwerving en de opleiding efficiënter kan.

Foto: © Belga Image