Volgens de cijfers van de eerste 6 maanden van 2018 maken 230.000 reizigers gebruik van het station Noorderkempen. Dat is een stijging met meer dan 50% sinds de tweede helft van 2016.

Op basis van de verkoopcijfers namen in de tweede helft van 2016 150.000 reizigers de trein van en naar het station Noorderkempen. Eind december werden P-treinen (piekuurtreinen) ingezet om het wegvallen van acht verbindingen op te vangen. Toen steeg het aantal naar 200.000. Een jaar later zijn de gaten om 11 en 13u ingevuld en is één latere trein 's avonds ingelegd. Dit bewijst dat een station niet enkel succesvol in een dichtbevolkte stedelijke omgeving, maar ook langs een snelweg.

De grootste groei is te danken aan de inleg van de P-treinen. Dat zijn momenteel zowat de meest betrouwbare lijnen van het land. Het zou een goede stap zijn om daar een vaste verbinding van te maken. Maar een aanpassing van de dienstregeling kan pas in december 2020. De vervoersplannen worden namelijk pas om de drie jaar bekeken. Dit kan niet vroeger aangezien alles afgestemd moet worden met Infrabel. Er moet ruimte zijn op de lijn om extra treinen te laten rijden.

De groeiende populariteit van het station Noorderkempen is zeker niet te danken aan de Beneluxtrein. De groei was er al voor de komst van de internationale verbinding in april vorig jaar. Die blijft erg onbetrouwbaar. De stiptheid is licht verbeterd, maar blijft ondermaats. Nu valt nog één op de vijf treinen weg (of hij heeft vertraging), tegenover één op de vier. In oktober 2018 lag de stiptheid op 85,7% in de richting van Nederland en 81,2% in de richting van Antwerpen. Dat kan en moet echt beter.

Lees hier de artikels van woensdag 16 januari 2019 in de Gazet van Antwerpen en in het Nieuwsblad.