Uit het onderzoek van Vlaams minister van Mobiliteit Crevits blijkt dat zeven op de tien Vlamingen nauwelijks vertrouwd zijn met het openbaar vervoer en bijna één op de drie de auto kiest voor verplaatsingen van niet verder dan één kilometer. Alle mensen moeten dringend overtuigd worden om voor duurzame vervoersoplossingen te kiezen.

We pleiten dan ook voor de invoering van gedifferentieerde tarieven en uitwisselbare abonnementen bij het openbaar vervoer. Een goedkoper tarief tijdens de daluren zal mensen motiveren om het openbaar vervoer te nemen, en tegelijk een oplossing bieden voor het capaciteitstekort tijdens de spitsuren.
 
Daarnaast moeten abonnementen doorgegeven kunnen worden. Zo kunnen mensen die niet vertrouwd zijn met bus en trein hiermee kennismaken. Eens de nieuwe reiziger overtuigd is van het gemak van het openbaar vervoer zal hij of zij ongetwijfeld zelf een abonnement of ticketje aanschaffen.
 
Om mensen voor de fiets te laten kiezen, moeten de investeringen in afgescheiden fietspaden en fietssnelwegen worden verder gezet. Daarnaast moet de fietsvergoeding ruimer worden toegepast. Cijfers wijzen uit dat bedrijven die een fietsvergoeding betalen, het aantal fietsers zien verdubbelen. Jammer genoeg is die fietsvergoeding nog geen algemene verworvenheid.