Het is zover: het mobiliteitsbudget zal vanaf 1 oktober 2018 een feit zijn! De ministerraad keurde op 26 juli 2018 het wetsontwerp voor de invoering van een mobiliteitsbudget goed. Werknemers kunnen hun salariswagens inruilen voor dit budget en aan de hand van dit bepaald bedrag zelf bepalen hoe ze hun mobiliteit organiseren. 

Het mobiliteitsbudget is namelijk een budget dat een werknemer kan aanwenden voor verschillende vervoersmogelijkheden, met als bedoeling de files op onze wegen weg te werken en een aantrekkelijk alternatief voor de salariswagens te bieden. Hiermee krijgt de werknemer de kans om zijn mobiliteit op een flexibele manier in te vullen en te kiezen voor alternatieve vervoersmodi. Hij kan bijvoorbeeld zijn dure salariswagen inruilen voor een treinabonnement, een fiets en een duurzamere wagen, al dan niet in een deelformule. En zo zijn we maar een stap verwijderd van MaaS (Mobility as a Service), dé mobiliteitsformule van de toekomst, ondertussen ook gekend als ‘de Netflix van de mobiliteit. Men betaalt met abonnementsformules voor een mobiliteitspakket op maat samengesteld, niet langer voor een voertuig in eigendom dat meer dan 90 procent van de tijd stil staat.

Omdat de werknemer met dit systeem zijn wagen niet perse moet opgeven, is het mobiliteitsbudget een veel minder drastische stap dan cash for car. Door de keuzevrijheid zo breed mogelijk te maken, zullen mensen vaker de wagen aan de kant laten staan. Het effect zal wel pas duidelijk worden als leasecontracten aflopen en werknemer en werkgever opnieuw de keuze moeten maken.