Wanneer een werknemer een fiets leaset via het werk, hoort daar meestal een fietspolicy bij. Zo kan men de werknemer bijvoorbeeld verplichten om minstens 1 dag per week naar het werk te fietsen. Door de lockdown zitten heel wat werknemers noodgedwongen thuis en kunnen ze dus niet aan die voorwaarden van de fietspolicy voldoen. Wij kaartten deze situatie aan bij de minister van Financiën. De minister benadrukte in zijn antwoord dat telewerk gedurende de Corona-crisis geen impact heeft op de fiscale vrijstelling van de terbeschikkingstelling van bedrijfsfietsen bij de werknemer.

Dat de fiets steeds populairder wordt in ons land, is geen geheim. Heel wat bedrijven spelen hier op in en bieden een fietsleaseprogramma aan voor hun werknemers. Dat is interessant voor werknemers die graag een fiets zouden willen gebruiken, maar de kost om er zelf een aan te schaffen te hoog vinden. Door te leasen kan de werknemer die fiets toch gebruiken voor woon-werkverkeer en na enkele jaren overkopen aan de restwaarde. Een voorwaarde is dat hij/zij die fiets dan ook effectief gebruikt om zich naar het werk te verplaatsen.

Door de coronacrisis zijn heel wat kantoren gesloten en is telewerk de norm, waardoor die voorwaarde momenteel niet ingevuld kan worden. Heel wat bedrijven zaten dus met de vraag of dit gevolgen heeft voor hun fietsbeleid. Wij hebben deze situatie meteen aangekaart bij de minister van Financiën die ons bevestigde dat de lockdown geen impact mag hebben op het fiscale voordeel.

Lees hier de artikels van zaterdag 7 november 2020 in De Tijd en De Standaard