Federaal parlementslid Jef Van den Bergh (cd&v) vraagt in de commissie Mobiliteit vandaag om duidelijkheid over de tarieven van treintickets voor senioren aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet.

Vorige week werd via verschillende mediakanalen verspreid dat er met het nieuwe beheerscontract van de NMBS een einde zou komen aan de vaste kortingstarieven voor jongeren en senioren. “Dergelijke communicatie zorgt alleen maar voor onduidelijkheid en daarbij wint niemand, zeker de reiziger niet”, betreurt Jef Van den Bergh.

“Voor vele ouderen maakt het voordeeltarief het verschil tussen de auto nemen of met de trein reizen. Cd&v zal dan ook nooit instemmen met minder voordelen voor onze senioren die de trein willen nemen. Wel integendeel: wij willen zo snel mogelijk komaf maken met de discriminatie dat dit voordeel voor senioren enkel geldig is na 9 uur ’s ochtends, aldus Jef Van den Bergh.

Hervorming van de tarieven

Minister Gilkinet gaf op de vragen van Van den Bergh aan dat de voordelen niet zullen verdwijnen, maar dat er wordt gewerkt aan een hervorming van de tarieven.  De minister benadrukte in zijn antwoord dat ouderen en jongeren die met de trein reizen beter uit deze tariefhervorming zullen komen.

Cd&v pleit daarbij voor bijkomende kortingen. Bijvoorbeeld voor ritten tijdens de daluren, en een ‘getrouwheidskorting’, zodat wie regelmatig reist, extra korting krijgt. Cd&v zal daarbij vasthouden aan de basisregel dat senioren op elk moment van de dag (en dus ook voor 9 uur ’s ochtends) minstens 40% minder betalen dan het standaardtariefMinister Gilkinet gaf aan dat ouderen in de nieuwe structuur twee cumuleerbare kortingen kunnen verkrijgen. Waarbij één verbonden is aan leeftijd en daarnaast of er al dan niet tijdens daluren wordt gereisd.

De nieuwe, duidelijkere en eenvoudigere tariefstructuur moet uiterlijk klaar zijn binnen twee jaar. Bovendien pleit cd&v ook voor meer inspraak van betrokken middenveldorganisaties alvorens dergelijke hervorming op te zetten.

PERSCONTACTEN

Jef Van den Bergh

0473 74 83 16

Foto (c) Belga Image