Elektrische fiets (c) Belga

De fietsvergoeding van werknemers die met een speed pedelec, of een snelle elektrische fiets, naar het werk rijden, wordt ook vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Dat besliste de ministerraad op donderdag 14 december 2017.

In oktober werd de fiscale vrijstelling al geregeld in het parlement, maar de minister van Sociale Zaken is bevoegd voor de sociale vrijstelling. Wij zetten het dossier ongeveer 1,5 jaar geleden op de politieke agenda met een wetsvoorstel. Nu ook het sociale luik in orde is, zal de fietsvergoeding voor speed pedelecs op dezelfde manier behandeld worden als de fietsvergoeding voor gewone fietsen.

Zowel 2015 als 2016 waren de zwaarste filejaren ooit. En weinigen twijfelen dat 2017 binnenkort het zwaarste filejaar ooit zal worden. Veel werknemers zijn op zoek naar alternatieven voor de auto. Speed pedelecs zijn snel, flexibel, staan niet in de file, vervuilen geen lucht en zijn gezond voor de bestuurder. Ze zijn ideaal voor werknemers die iets verder van hun werk wonen. Experts voorspellen dat speed pedelecs de komende jaren een al maar grotere rol zullen gaan spelen in het woon-werkverkeer. Maar de investeringskost is best groot, daarom is de fietsvergoeding een belangrijke stap.

Foto (c) Belga Image