De maximale snelheid van voortbewegingstoestellen zoals monowheels en e-steps zal verhoogd worden van 18 naar 25 km/u. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Bellot op onze parlementaire vraag. Heel wat voortbewegingstoestellen zoals e-steps kunnen vandaag sneller dan 18 km/u rijden. Dankzij de aanpassing zullen zij nu zonder problemen de openbare weg op kunnen.

Monowheels, e-skateboards, elektrische steps, … we zien meer en meer lichte voortbewegingstoestellen opduiken in ons straatbeeld.  Deze toestellen worden vaak gebruikt om de last mile, van de bus of de trein naar huis of het werk, te overbruggen. Of liggen in de koffer van de wagen die aan de rand van de stad geparkeerd wordt. Zo kunnen ze een belangrijke rol spelen in de groeiende vraag naar vlotte combimobiliteit. Een duidelijk kader is hiervoor dan ook nodig. Op ons verzoek werd de wet op de voortbewegingstoestellen eerder al aangepast om ‘monowheels’ op onze wegen te kunnen toelaten. Voortbewegingstoestellen moesten voorheen immers minstens 2 wielen hebben… 

Harmonisering met Europese wetgeving

Volgens de huidige wet zijn gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, motorvoertuigen met één of meer wielen en met maximumsnelheid van 18 km/uur. Nochtans zijn er veel van deze toestellen op de markt die sneller dan 18 km/u kunnen rijden. Vooral bij e-steps, e-skateboards en monowheels is dit het geval.  Volgens de Europese typegoedkeuringmogen deze toestellen tot 25 km/u rijden. De productie van dergelijke voertuigen wordt uiteraard afgestemd op die maximale snelheid van 25 km/u. De Belgische regelgeving spreekt echter van een maximumsnelheid van 18 km/u. Gevolg is dat voertuigen die een Europese typegoedkeuring kregen, ofwel niet legaal op Belgische wegen gebruikt mogen worden, ofwel aangepast moeten worden voor de Belgische markt. Dat verhoogt de prijs en belemmert ook een Europese markt voor deze voertuigen. Daarom is het belangrijk dat de regels in ons land worden afgestemd op de Europese.

Dat is ook wat de minister nu aankondigt, de Belgische wetgeving zal gelijk geharmoniseerd worden met de Europese regelgeving door de maximumsnelheid van voortbewegingstoestellen op te trekken naar 25 km/u. Verder gaf de minister ook aan dat hij geen extra drempels of vereisten voor het gebruik van deze verplaatsingsmiddelen wenst in te voeren, er geldt enkel een verzekeringsplicht.