De dienstverlening van NMBS laat sinds de coronacrisis te wensen over. Vooral de toestand op de belangrijke noord-zuidas Essen-Antwerpen-Brussel-Charleroi, en de aansluitende takken, is zorgwekkend. Er stellen zich problemen op het vlak van beschikbaarheid, betrouwbaarheid, comfort en communicatie. CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh (CD&V) kaartte dit zonet aan bij van minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo). “Ik volg het spoorbeleid ondertussen heel wat jaren. Ik durf te stellen dat de dienstverlening nooit zo ondermaats is geweest als in 2022”, aldus Van den Bergh.
Jef Van den Bergh: “Reizigers zijn het beu. Er is nauwelijks een trein die klokvast op bestemming aankomt. Er worden om de haverklap treinen geschrapt. Over een paar minuten vertraging wordt al niet meer gesproken, het gaat om kwartieren. Het rollend materiaal is quasi uitzonderlijk nog M6, de standaard voor de IC20-reeks (Essen-Charleroi), maar oude rijtuigen met minder capactiteit. Tussen Antwerpen en Brussel, één van de drukste treinrelaties, is het aanbod nog steeds beperkt. Treinen die dan wél rijden, rijden al te vaak met oud materiaal in beperkte samenstelling, waardoor reizigers tijdens de spits als haringen in een ton zitten (of beter gezegd, staan).”
Werknemers komen te laat op hun werk en missen hun afspraak. Middelbare scholieren geraken niet op tijd op het examen en studenten kunnen door ‘treinloze weekends’ niet rekenen op de trein om naar hun kot te vertrekken. Dergelijke omstandigheden zorgen voor stress en voeden de onvrede ten opzichte van onze spoorwegen. Hierdoor dreigen mensen de trein de rug toe te keren, hierdoor dreigen jongeren – vanaf het moment dat ze kunnen – de trein vaarwel te wensen. Terwijl net de trein de ruggengraat van duurzame mobiliteit zou moeten zijn.
“Een tekenend voorbeeld voor het malfunctioneren is de dienstverlening van de S32-23-reeks, of het gebrek aan dienstverlening. Een moderne en toegankelijke trein, beter gespreid met de rest van het aanbod, maar net deze werd tijdens corona uit dienst gehaald. Sinds 21 februari zou men terugkeren naar een volledige dienstverlening, maar sindsdien is het onzekerheid troef. Sinds vorige week woensdag bijvoorbeeld, reed deze trein tussen 23/04 en 31/03 slechts twee dagen. Elke dag is het bang de app checken of de reiziger toch terug op die andere, oude, oncomfortabele trein te kruipen. Dit is onaanvaardbaar.”