(c) Belga

Tussen 1/10 /2016 (toen de nieuwe wetgeving mbt speed pedelecs van kracht ging) en 15 juni 2017 werden er 3613 snelle elektrische fietsen ingeschreven in ons land.

Over heel Europa kent de snelle elektrische fiets een grote opmars. In 2015 was een op drie verkochte fietsen in België een elektrisch exemplaar. In februari dit jaar waren er al 2014 speed pedelecs ingeschreven. Over vier maanden tijd is dit aantal dus met zo’n 1572 exemplaren gestegen. En dat aantal zal blijven stijgen. Vele werknemers wachten nu nog op de fietsvergoeding. De regering heeft hierover een princiepsakkoord, maar het is wachten op de officiële stemming. Wanneer dit in orde is, zal dit ongetwijfeld voor een extra boost zorgen. Daarnaast rijden veel bestuurders liever zonder bijhorende nummerplaat omdat ze op plaatsen rijden waar het eigenlijk (nog) niet mag en waar borden nog niet zijn aangepast. Zonder nummerplaat valt dat minder op.

De speed pedelec blijkt opnieuw het populairst in Vlaanderen. Daar werden er namelijk zo’n 3431 ingeschreven. In Brussel en Wallonië ligt dit aantal veel lager, met zo’n 59 (Brussel) en 123 (Wallonië).  Meer ingeschreven speed pedelecs betekent ook meer verkeer op het fietspad. De file van op de weg mag niet verschuiven naar de file op het fietspad. Aangepaste fietsinfrastructuur, zoals bredere fietspaden, is noodzakelijk.

Lees hier de artikels van 6 juli 2017 in het Laatste Nieuws en in het Nieuwsblad.

Foto (c) Belga