Vandaag zijn er 33.090 speed pedelecs ingeschreven in ons land. Dat is meer dan een verdriedubbeling tegenover 2 jaar geleden. 95,5% van de fietsen werd in Vlaanderen ingeschreven, met als koploper provincie Antwerpen. Daar werden liefst 11.575 snelle elektrische fietsen geregistreerd, goed voor meer dan een derde van het totaalaantal.  Dat blijkt uit cijfers die wij opvroegen bij minister Bellot.

Momenteel staat de teller op 33.090 ingeschreven speed pedelecs. We zien opnieuw een stijging; in januari waren er 29.759 fietsen ingeschreven. Op een halfjaar tijd kwamen er dus 3.331 fietsen bij, zo’n 555 extra fietsen per maand. Tegenover juni 2018 is het aantal meer dan verdriedubbeld. De snelle fiets is (quasi) een louter Vlaams fenomeen: 31.813 ingeschreven speed pedelecs (96%), tegenover 610 in Brussel en 667 in Wallonië. Bij de verdeling over de provincies is Antwerpen met ruime voorsprong koploper, met 11.575 inschrijvingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (7.102) en Vlaams-Brabant (6.425). Deze cijfers bevestigen de trends die zich ook de voorbije jaren al aftekenden.

Dat de speed pedelec nog steeds aan populariteit wint, is duidelijk. Het wordt weer drukker op de wegen en mensen ondervonden tijdens de lockdown massaal de voordelen van fietsen. Voornamelijk in Antwerpen, met z’n hoge filedruk en met het oog op de ingrijpende werken voor de Oosterweelverbinding, gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatief voor de wagen. Zowel werkgevers door fietsleasingformules voor te stellen aan hun werknemers, als werknemers die het pendelen in de file beu zijn. Belangrijk is nu dat de fietsinfrastructuur voldoende wordt aangepast aan het stijgend aantal fietsers. Met de toenemende drukte op fietspaden en het verschil in snelheid is het belangrijk om die voldoende breed te maken.

Bedrijven zien duidelijk het potentieel van de snelle elektrische fiets. 41,5% van de ingeschreven fietsen staan op naam van een rechtspersoon. 13.734 speed pedelecs werden dus via een bedrijf aangekocht of geleased. De overige 19.356 speed pedelecs zijn door particulieren ingeschreven.

Fietsvergoeding voor iedere werknemer met speed pedelec

Sinds eind 2017 kunnen ook werknemers met een speed pedelec genieten van een fietsvergoeding, wat het aandeel fietsers enkel maar deed stijgen. Nochtans heeft vandaag niet iedere werknemer hier recht op. Of je al dan niet een fietsvergoeding ontvangt, hangt af van je werkgever en de sector waarin je werkt. Wij pleiten voor een veralgemening van de fietsvergoeding zodat iedere werknemer die met de fiets naar het werk komt, beloond wordt.

Vandaag is de fietsvergoeding vrijgesteld van belasting en RSZ-bijdragen tot maximaal 0,24 euro per kilometer. Het bedrijf waar je werkt, mag niet bepalend zijn of je al dan niet recht hebt op een fietsvergoeding. De commissie Binnenlandse Zaken sprak zijn steun al uit voor de resolutie terzake.

Lees hier het artikel in de GVA van 1 juli 2020.

Foto (c) Belga Image