Vandaag zijn er 9.521 speed pedelecs ingeschreven in ons land. 95,5% van de fietsen werd in Vlaanderen ingeschreven, met als koploper de provincie Antwerpen. Daar werden namelijk 4.032 snelle elektrische fietsen geregistreerd, goed voor bijna de helft van het totaalaantal.  Dat blijkt uit cijfers die wij opvroegen bij minister Bellot.

Momenteel staat de teller op 9.521 ingeschreven speed pedelecs. Een halfjaar geleden was dit nog 6.760. We zien opnieuw een stijging van zo’n 3000 fietsen per halfjaar. In juni 2017 zaten we nog maar aan 3.613, een jaar later is dat aantal bijna verdriedubbeld. Vooral in Vlaanderen is de fiets populair: 9.096 speed pedelecs (95,5%) werd hier ingeschreven, tegenover 144 in Brussel en 281 in Wallonië. Koploper is Antwerpen, met zo’n 4.032 inschrijvingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (2.133) en Vlaams-Brabant (1.260). Met de steeds toenemende files is de speed pedelec een ideaal alternatief voor de auto.

De drukte op fietssnelwegen tijdens de spits bewijst dat werknemers ook voor langere afstanden meer en meer voor de fiets kiezen. Hier en daar zorgt dit ook al eens voor irritaties tussen tragere fietsers en snelle fietsers, bv. met een speedpedelec. Wederzijds respect en voorzichtigheid bij drukte. Maar alle trappende pendelaars verdienen hun plaats en ondersteuning. 

Nu werk maken van fietsvergoeding voor iedere werknemer

De hoge cijfers in het Antwerpse, met een moeilijke autodoorstroming, tonen aan dat pendelaars duidelijk op zoek zijn naar aantrekkelijke alternatieven voor de auto. De uitrol van interessante fietsroutes en fietsostrades door de Provincie geven een extra duwtje, en moet verder doorgezet worden. Met de drukte en het verschil in snelheid is het belangrijk om die voldoende breed te maken. Daarnaast is er sinds een dik half jaar duidelijkheid over de fiscale regels rond speed pedelecs. Werknemers die recht hebben op een fietsvergoeding, kunnen die ook krijgen voor een speed pedelec. Ook leerkrachten hebben inmiddels recht op een fietsvergoeding voor speed pedelecs, maar Vlaamse en federale ambtenaren, politieagenten en militairen nog niet. We hebben dit al meermaals aangekaart bij de bevoegde ministers, zowel op federaal als Vlaams niveau. Het is dringend tijd om hier werk van te maken. Als overheidsinstanties moeten ze net het voorbeeld geven en dit duurzame vervoermiddel moeten ondersteunen.

Bovendien is sinds een half jaar ook duidelijk dat speed pedelecs 120% aftrekbaar zijn voor bedrijven. Leasefirma’s waren daar echt op aan het wachten om speed pedelecs via fietslease aan te bieden. Sindsdien zien we die fietslease echt exploderen.

Bekijk hier het videofragment hierover in het VTM Nieuws van 11 juni 2018.

Foto (c) Het Nieuwsblad, editie 11 juni 2018